Informatie over de omgeving en links

Alt Text

DE HOGE VENEN
Uniek gebied, paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars en avonturiers

Een paar redenen waarom je op vakantie zou willen gaan naar de Hoge Venen:

Vanwege de natuurlijke schoonheid, ongerepte natuur en adembenemende landschappen. Fascinerende hoogvenen en uitgestrekte bossen bedekken het gebied.

Vanwege de onbegrensde mogelijkheden voor wandelaars, gravelbikers en andere outdoorliefhebbers. Er is een uitgebreid netwerk van wandelpaden en paden die door het landschap lopen en spectaculaire uitzichten en ontmoetingen met de natuur bieden.

De afgelegen ligging en vredige sfeer van de Hoge Venen maken het een ideale plek om te ontspannen en tot rust te komen. Hier kun je ontsnappen aan de drukte van alledag, genieten van de rust van de natuur en nieuwe energie opdoen.

Hieronder vind je tips en links voor je verblijf hier.

Wandelen op alle niveaus

De omgeving biedt wandelingen op alle niveaus. Vanaf het vakantiehuis kan je over rustige landbouwweggetjes lopen, bijvoorbeeld tot aan het Perlenbachtal met zijn beroemde wilde narcissen. Maar ook een rondje van één of enkele kilometers kan je direct vanaf huis maken. De gemeente Monschau heeft in elk van de dorpen, die er deel van uitmaken, wandelingen uitgezet, heel verschillende van aard. De ene voert je langs vele hoge beukenhagen, die de oudere huizen in de streek omzomen, om ze te beschermen tegen het harde klimaat. En een andere (in Kalterherberg) brengt je bijvoorbeeld bij het Kreuz im Venn. Er loopt ook zo'n wandeling direct langs het vakantiehuisje.

In het huis liggen wandelbeschrijvingen, zodat je de bijzondere omgeving makkelijk te voet kunt gaan verkennen. Van een klein rondje tot wandelingen van 30 of meer kilometer; er is voor iedereen een uitdaging. Sommige routes in de Hoge Venen leiden je over vlonderpaden, aangelegd om te voorkomen dat je op de zompige veengrond natte voeten krijgt, of er diep in wegzakt.
Ook in de Eifel kan je uitstekend wandelen, in bossen, langs stuwmeren, door dorpjes met de  typische hoge beukenhagen van de streek en tussen de weilanden, vaak vol met wilde bloemen.

De natuurparkcentra in de omgeving organiseren geleide wandelingen rond speciale thema's zoals beversporen, paddenstoelen of vogels. Kijk op hun website of ga er even langs voor het programma.

Zomers veen

(Race)fiets, e-bike, mountainbike of gravelbike?

In de omgeving van Kalterherberg is er veel te beleven voor fietsers, dit zijn enkele hoogtepunten:

Ravel-fietspaden, dit zijn voormalige spoorlijnen die zijn omgebouwd tot geasfalteerde fietspaden. Ze bieden een gemakkelijke en veilige manier om de omgeving te verkennen, zonder autoverkeer. Fiets langs pittoreske dorpjes, glooiende landschappen en prachtige natuur. Het Vennbahn-fietspad is verreweg de bekendste van alle Ravels en verbindt Duitsland, België en Luxemburg. Het populaire pad volgt de oude Vennbahn-spoorlijn en biedt een vlakke en schilderachtige route door bossen, veengebieden en langs historische bezienswaardigheden. De Vennbahn, die van Aken naar Trois-Vierges loopt, passeert op een kilometer van het huis. Met een maximale stijging van 3% is het voor de meeste fietsers goed te doen.

Het Mountainbike-trainingscentrum in Kalterherberg. Hier kan je je fietsvaardigheden trainen op uitdagende parcoursen en hindernissen. Dit centrum biedt een leuke en opwindende ervaring voor zowel beginners als gevorderde mountainbikers. Het schijnt voor sommigen wel verslavend te zijn! Natuurlijk zijn er in de omgeving ook heel veel mogelijkheden om 'in het wild' te moutainbiken of te gravel biken. Kijk eens op .... voor een aantal routes.

Routes op jouw maat, die je zelf met behulp van fietsknooppunten uitstippelt. Aan beide kanten van de grens wordt het knooppuntensysteem gebruikt, dus je kunt eindeloos variëren voor wat betreft afstand en moeilijkheidsgraad. Geniet van adembenemende uitzichten en panoramische routes door de heuvels en bergen rond Kalterherberg. Verken schilderachtige wegen en smalle paden die leiden naar verborgen juweeltjes en prachtige uitzichtpunten.

Kortom, of je nu een beginner bent of een ervaren fietser, er is genoeg te beleven in de omgeving. Met een verscheidenheid aan routes, paden en voorzieningen, is het de perfecte bestemming voor een fietsvakantie in de prachtige natuur van de Hoge Venen en Eifel.

Tot slot is er de Railbike, ook op zo'n kilometer van het vakantehuis. Deze loopt over de rails van de voormalige Vennbahn, naast het fietspad. Je kunt met vier personen op een draisine, die je eerst omhoog naar Sourbrodt moet trappen, om daarna wel heel gemakkelijk weer in Leykaul terug te komen.

Image